ساختمان در ظاهر آماده است؛ شیک و نوساز، اما پایانکار ندارد. مالک میخواهد سریعتر سرمایه اش نقد شود و برای خریدار هم توجیه دارد که بخشی از پول را هنگام دریافت سند بدهد. این مسئله سبب بهره برداری زودتر از موعد و قبل از دریافت پایانکار در پروژههای ساختمانی شده است. در واقع ساختمان قبل از اینکه پایانکار داشته باشد، برای سکونت مورداستفاده قرار میگیرد.
این روندی اشتباه، اما به نسبت جاافتاده در بین سازندگان و خریداران شده است. حال اگر در مراحل مختلف دریافت پیمانکار ایرادی برای اصلاح ساختمان باشد، باتوجه به سکونت افراد متعدد، رفع آن با مشکلاتی مواجه میشود. ضمن اینکه خطرات احتمالی جانی و خسارات مالی هم حین سکونت افراد قبل از دریافت پیمانکار وجود دارد.
در مسیر دریافت پیمانکار، مالک باید از دستگاههای متعدد مُهر تأیید بگیرد و ممکن است، ایرادی در ساختمان وجود داشته باشد که به مُهر تأیید نرسد. به طور مثال برای تجهیزاتی نظیر آسانسور اداره استاندارد باید تأیید بدهد، برای مباحث ایمنی و آتش سوزی، سازمان آتش نشانی، مباحث مقررات ساختمان، نظام مهندسی و ... که این مسیر خودبه خود زمان بر است، هرچند تلاش دستگاهها از جمله شهرداری تسریع در پاسخگویی بوده است.
در این فرایند مالک منتظر پایانکار نمیماند و به محض تکمیل، ساختمان را به متقاضیان میفروشد. در این زمینه ما مشکل خلأ قانونی و حتی مشکل خلأ اجرای قانون را داریم. قانون باید به حد کافی بازدارندگی برای بهره برداری و سکونت در پروژههای ساختمانی -قبل از دریافت پایانکار- را داشته باشد. قانون پیش فروش ساختمان نیز باید رعایت شود که متأسفانه در خیلی از موارد ضوابط و چارچوب این قانون رعایت نمیشود.
مشکل دیگر در بحث ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمانها در مشهد برای جلوگیری از حوادث طبیعی و غیرطبیعی، بحث ساخت وسازهای بدون پروانه و شبانه است. خوشبختانه در شهرداری منطقه ۱۱ با تشدید نظارتهای پلیس ساختمان، تعامل با نظام مهندسی و تسریع در بررسی گزارشهای مهندسان ناظر و جلوگیری از تخلفات، موفق شده ایم جلوی ساخت وسازهای شبانه را بگیریم.
ساخت وساز بدون پروانه نیز در منطقه ۱۱ مشهد تقریبا نزدیک به صفر است. این اقدامات در راستای ساخت وسازهای اصولی و جلوگیری از تخلفات ساختمانی بوده است.